Naslovnica DOGAĐAJI Uzdaj – vrilo života

Uzdaj – vrilo života

Grupni portret kod Uzdaja

Zamisao (projekt) Uzdaj – vrilo života, potekla je iz Udruge Dubravice koja je aktivirana ove godine i imala je nekoliko važnih aktivnosti: održavanje maslinarskih večeri, obilježavanje 50. obljetnice MNK Dubravice, poticanje niza aktivnosti vezanih uz kvalitetniji život mjesta. Jedna od aktivnosti koju je pokrenula i u prvom koraku zatražila i dobila, jesu financijska sredstva od Nacionalnog parka Krka u sklopu javnog natječaja za sufinanciranje udruga s područja obuhvata NP Krka. Projekt ima za cilj zaštititi, urediti i konzervirati prirodni izvor pitke vode u selu Dubravice, ispod brda na kojem je znamenita Uzdah kula, sagrađena još u doba Šubića, a u narodu poznatija po legendi iz turskih vremena, koji se kolokvijalno naziva Uzdaj. Naime, mještani sela Dubravica desetljećima su se opskrbljivali pitkom vodom upravo s tog izvora koji nikad nije presušio – ni ljeti ni zimi. Izgradnjom kišnih spremnika (gusterni) sedamdesetih godina prošlog stoljeća njegova funkcija je slabila, a uvođenjem vodovodne mreže u selo gotovo potpuno nestala i izvor je ostavljen da propada. Izvor Uzdaj nije bio samo izvor pitke vode, ispod njega uređena je tzv. lokva, betonirano korito na kojem se prala roba. Osim toga neki mještani iz Prispa su radili i uređivali svoje vrtove ispod izvora koristeći tu vodu i niz drugih manjih neuređenih izvora vode. Razlozi koji su doveli do zapuštenosti Uzdaja nisu samo navedeni. Tome je znatno doprinijela i izgradnja kružnog toka (Na vr’ulica) koji je znatno podigao razinu cesta i zatvorio raniji izvorni prilazni put izvoru. Zbog toga je cijeli lokalitet sada prilično zarastao, kao i pristupni put kojim se voda odnosila ili odvozila, uglavnom ručno ili na magarcima jer put je kamenit i na jednom dijelu strm, pa se nije moglo prići drugim transportnim sredstvima. Vrelo Uzdaj ima u memoriji i u osjećajima ljudi ovoga kraja iznimno mjesto. On je bio izvor života, s njega je u svako domaćinstvo stizala voda koja se koristila za piće, za pranje, za kuhanje i za sve ostalo. Stoga obnova izvora ima nekoliko ciljeva, naravno kroz duži rok i u više faza:

  1. Urediti pristupni put do izvora
  2. Označiti put i postaviti info-table s informacijama o prošlosti i važnosti ovog mjesta
  3. Zatražiti geodetsku podlogu i naručiti arhitektonsko-urbanistički projekt uređenja cijelog tog prostora
  4. Privesti svrsi (turističkoj, manifestacijskoj itd.) ovo mjesto.

Cijeli projekt je zamišljen tako da osim mještana (dobrovoljnih priloga, fizičkog rada itd.), uključi i Hrvatske vode, Hrvatske šume, koje su upisane na katastarsku česticu na kojoj se nalazi navedeni prostor, Grad Skradin, Nacionalni park Krka i druge institucije, tvrtke i pojedince kako bi se projekt isplanirao i realizirao.

Stoga je nekoliko članova Udruge na čelu s predsjednikom Udruge Ivanom Banićem i nekoliko zainteresiranih mještana prošlih dana obišao izvor, a 31. listopada održan je i sastanak s time u svezi s gradonačelnikom grada Skradina mr.sc. Antonijem Brajkovićem kako bi se i Grad uključio u realizaciju projekta. Na slikama koje su priložene možete vidjeti prilazni put i trenutno stanje izvora koji naravno još uvijek nije presušio.

Komentari