Naslovnica Društva UDRUGA DUBRAVICE Obavijest poljoprivrednicima

Obavijest poljoprivrednicima

Objavljen je Natječaj za provedbu intervencije 77.01 Potpora za sudjelovanje poljoprivrednika u sustavima kvalitete

Objavljeno: 27. prosinca 2023.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je u srijedu, 27. prosinca 2023. godine, Natječaj za provedbu intervencije 77.01. Potpora za sudjelovanje poljoprivrednika u sustavima kvalitete iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike RH 2023.-2027. godine.


Intervencija ima za cilj potaknuti poljoprivredne proizvođače na sudjelovanje u sustavima kvalitete. Oznake kvalitete ne samo da doprinose povećanju vrijednosti proizvoda, već i štite proizvode od potencijalnih zlouporaba i imitacija. Spremnost potrošača na plaćanje više cijene za proizvode s oznakom kvalitete ključna je za dugoročni uspjeh ovakvih inicijativa. Edukacija potrošača o vrijednosti oznake kvalitete, uključujući informiranje o postupcima proizvodnje, standardima i kontrolama, pomaže potrošačima da shvate razliku između proizvoda s oznakom kvalitete i onih bez nje. Ovakva svijest potiče potrošače da cijene visoku kvalitetu i spremnost plaćanja više cijene za proizvode koji to jamče.
Hrvatska do danas ima 32 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji je naziv zaštićen kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla na razini EU-a. Ukupno je u sustav oznake kvalitete uključeno oko 140 proizvođača.

PRIHVATLJIVI KORISNICI

Prihvatljivi korisnici su poljoprivrednici (pojedinačno ili skupina) upisani u Upisnik poljoprivrednika ili registrirani za preradu poljoprivrednih proizvoda u skladu s nacionalnim zakonodavstvom, koji ulaze u:

  • Sustav kvalitete za: zaštićene oznake izvornosti, zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalne specijalitete
  • Sustav ekološke proizvodnje (isključivo prerađivačke)
  • Nacionalni sustav „Dokazana kvaliteta“

INTENZITET I IZNOS POTPORE

Intenzitet potpore je 100% vrijednosti ukupno prihvatljivih troškova, a ukupan iznos raspoloživih sredstava Natječaja iznosi 3.764.706,25 EUR.

Prihvatljivi troškovi su:

  • troškovi ulaska u sustav kvalitete
  • godišnji troškovi sudjelovanja u sustavu kvalitete ili sustavu ekološke proizvodnje (prerađivači)
  • troškovi stručne kontrole i certifikacije ovlaštenog kontrolnog tijela

Visina potpore iznosi do 3.000 EUR godišnje po korisniku.

Rok za podnošenje zahtjeva za potporu je od 15. siječnja 2024. godine od 12:00 sati do 29. veljače 2024. do 12:00 sati.

Komentari