Naslovnica BLAGDANI Gospa od Anđela na Visovcu

Gospa od Anđela na Visovcu

Jučer, 2. kolovoza proslavljena je Gospa od Anđela, franjevački blagdan, na otočiću Visovcu. Gospa od Anđela, ili Porcijunkula, proslavljena je uz nazočnost mons. Tomislava Rogića, biskupa šibenskog, koji je nakon procesije predvodio i svetu misu, provincijala Franjevačke Provincije Presvetog Otkupitelja, gvardijana samostana Gospe od Milosti na Visovcu, mnoštva svećenika, uglednika i velikog broja vjernika. Gospa od Anđela obilježava se u spomen obraćenja sv. Franje 1208. u crkvici Porcijunkula u Asizu. Biskup je u homiliji posebno naglasio kako je blagdan Gospe od Anđela i dan potpunog oprosta, tzv. Porcijunkulskog oprosta.

Porcijunkulski oprost, koji je od pape Honorija III. izmolio sv. Franjo 1216. proširen je u cijeloj Crkvi. Na spomendan Blažene Djevice Marije od Anđela, 2. kolovoza, u bazilikama, svetištima, župnim crkvama može se zadobiti potpuni oprost zvani “porcijunkulski”. Propisana djela za dobivanje ovog oprosta su sljedeća: pohod crkvi u kojoj treba izmoliti Oče naš i Vjerovanje, dodavši ovome ispovijed i pričest, te molitvu na nakanu Svetog Oca.

Svečana misu bila je ove godine obilježena i velikim požarom koji je na rupskoj strani u Vrbici cijelo jutro, pa čak i za trajanja mise, gasio jedan kanader.

Komentari