Naslovnica DOGAĐAJI ODRŽANA PRVA VEČER DUBRAVIČKIH MASLINARA

ODRŽANA PRVA VEČER DUBRAVIČKIH MASLINARA

Večer maslinara s inž. Josipom Silovom

U subotu, 3. prosinca u prostorijama Boćarskog kluba Dubravice održan je prvi susret dubravičkih maslinara pod nazivom „Večer dubravičkih maslinara“. Cilj susreta bio je obilježiti i na neki način proslaviti jednu od najplodnijih maslinarskih sezona, ali ujedno u razgovoru sa stručnjacima analizirati efekte sezone i pripremu sljedeće sezone berbe. Organizator Večeri bila je Udruga Dubravice.

Unatoč lošim vremenskim prilikama pozivu se odazvalo petnaestak dubravičkih maslinara,među kojima je bio i uspješni dubravički uljar Drago Laća i neki od uspješnijih maslinara (Nikica Šišak). Gost večeri bio je Josip Silov, diplomirani agronom koji se i stručno, ali i praktično bavi maslinarstvom. Nazočne je pozdravio predsjednik Udruge Dubravice Ivan Banić, a razgovor je moderirao Marinko Šišak.

Koncepcija sastanka nije bila stručno predavanje o nekom od važnih segmenata maslinarske djelatnosti, iako je naglasak stavljen na agrotehničke mjere i mjere zaštite, nego slobodan razgovor o svim temama i pitanjima koje zanimaju maslinare.  Inžinjer Silov je kratko, razumljivo i jasno davao odgovore na postavljena pitanja, ali i upućivao i davao savjete o nekim važnim stvarima koje bi maslinari morali znati i prakticirati. Raspravljalo se o gnojidbi maslina, o prskanju, o zaštiti nakon branja i u raznim fazama vegetacije, ali i o pretoku i čuvanju ulja, o pojedinim raširenim bolestima kod maslina, o specifičnostima pojedinih sorti itd. Otvarana su i pitanja bolje ekonomske iskoristivosti ovog dragocjenog potencijala koje imaju ne samo Dubravice nego i cijeli skradinski kraj (gdje po slobodnoj procjeni ima izme 150 i 200  tisuća stabala maslina!). Razgovaralo se i o konkretnim pitanjima realizacije ideja o kušaonicama, plasmanu, brendiranju krvavica i sl. Zaključeno je da se pokušaju periodično organizirati tribine i predavanja o konkretnim pitanjima praktičnog maslinarstva.

Sadržajan i koristan sastanak okončan je domjenkom koji je sponzorirala Uljara Laća, a i naš pjesnik Dane Jurić imao je ponešto kazati u stihu i u svom stilu.

marsisakhttps://www.youtube.com/shorts/QGA9s2LR0t8

Komentari